http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Vetélés, koraszülés és megelőzése

Évente közel 16 ezer magzatot veszítünk el nem terhesség megszakításból kifolyólag. Ezen szomorú esetek zöme vetélés és koraszülés miatt következik be. De mit tehetünk nemi egészségünk megőrzéséért? A táblázatban összefoglaltuk azokat a tényezőket, melyben az egyénnek döntő szerepe lehet. A többi a szülészek-nőgyógyászok és a természet kezében van.

A védekezés (nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen) hatékonyságának fokozásával a későbbi meddők aránya, valamint a vetélések, koraszülések száma is csökkenthető.

Vetélésről beszélünk, ha a terhesség a 22. Hét előtt megszakad és a megszületett magzat nem mutat életjelenséget. Koraszülésről akkor beszélünk, ha a szülés a 37. hét előtt zajlik le. Kis súlyúnak nevezzük az újszülöttet, ha a születési súlya kevesebb 2500 grammnál. Igen kissúlyú, ha születési súlya 1500 gramm alatt van.

A vetélésnek számos oka lehet, ezért sajnos nem tudunk minden vetélést megelőzni, azonban számát jelentősen tudjuk csökkenteni. A terhesség kimenetelét már a teherbeesés előtt tudjuk befolyásolni. Ezt a teherbe esés előtti orvosi vizsgálatok, tanácsadás és esetleges kezelés igénybevételével érhetjük el . Ez annyira igaz, hogy orvosi beavatkozással a többször elvetélő (ún. szokványos, vagy habituális vetélő) nők is ki tudják hordani terhességüket.

A terhesség folyamán is vigyáznunk kell a magzat és a terhesség épségére. Ezt a terhesgondozáson való rendszeres megjelenés, egészséges táplálkozás, és kímélő életmód mellett érhetjük el. Felhívnánk a figyelmet a dohányzás (a passzív dohányzás is!), a drogok és a rendszeres alkoholfogyasztás okozta káros magzati hatásokra!


Aki megfogadja az intelmeket, az hozzájárul ahhoz, hogy megkímélje magát a sok tragédiától, fájdalomtól és áldozattól, amit a vetélések, a koraszülések és a meddőség okozna. A modern szülészet-nőgyógyászat gondoskodásán túl az egyén felelőssége is kell a sikerhez.