Időpontfoglalás

FETAPHON
home-monitoring rendszer

Kalkulátorok


http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Labor szolgáltatások

Rendelőnkön keresztül elérhető laborszolgáltatás a hozzánk járó nőgyógyászati betegek számára, valamint általunk gondozott várandósok részére térítés ellenében. A kérhető vizsgálatok listáját és az árakat itt letöltheti.

A vérvételért, a minták és a leletek kezeléséért a vizsgálati díjon felül 2000 Ft térítési díjat számítunk fel. A vérvételeket és a vizsgálati minták leadását csak és kizárólag rendelési időben végzünk, előre egyeztetett időpontban. Az egyeztetésért kérjük hívják Hortobágyi Lillát.

Néhány tudnivaló az egyes vizsgálatokról:

Szülészethez kapcsolódó laborvizsgálatok

 

Nőgyógyászathoz kapcsolódó laborvizsgálatok

Szülészethez kapcsolódó laborvizsgálatok

Terhesgondozási első laborvizsgálat : erre a vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni. Egy tiszta, zárható üvegben a reggeli első, középsugaras vizeletből kell hozni magunkkal mintát. Az üvegre kérjük írja rá a nevét! Ezután vérvétel következik. A vizsgálat tartalma: Vérkép, vizelet, máj- és vesefunkció, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás, ellenanyag szűrés, Toxoplasma és Cytomegalovírus szűrés, Wassermann vizsgálat, TSH

Vérkép: A terhességi vérszegénység szűrése. A várandósok 40 százalékánál alakul ki vaspótlással kezelendő vérszegénység. A vérszegénység kihatással lehet a magzat fejlődési ütemére, a várandós állandó fáradtságról hajhullásról, száraz bőrről, sápadtságról, töredező hajról és körömről számol be. A megfelelő időben elkezdett vaspótlás a szülés utáni gyorsabb felépülést és a gyakori vérvesztés miatti vérátömlesztés elkerülését segíti elő. A vérlemezke szám súlyos csökkenése vérzékenységhez vezet, de felhívhatja a figyelmet a terhességi mérgezés egy súlyosabb válfajára az ún. HELLP-szindrómára.

Általános vizelet, üledék: A vizeletben megjelenő fehérje a terhességi mérgezésre vagy veseelégtelenségre utalhat. A magasabb epefesték (UBG) tartalom epeúti elzáródásra hívhatja fel a figyelmet. A vizelet üledékben észlelhető genny vagy baktérium a húgyúti fertőzések felfedezésében fontos. Az észrevétlenül zajló húgyúti gyulladás, néma baktériumürítés kezelés nélkül növeli a koraszülés esélyét.

Máj- és vesefunkció: A veseelégtelenség, a terhességi mérgezés és az epeúti elzáródás szűrése miatt fontos része a kivizsgálásnak.

Vércsoport meghatározás, ellenanyag szűrés: A vércsoport ismerete a terhesség alatt nagyon fontos, mert a szülészeti események (szülés, vetélés, császármetszés) viszonylag gyakoriak a vérzéses szövődmények. A vércsoport összeférhetetlenség miatt szükséges az ellenanyag szűrés is. Rh negatív anyák amennyiben a magzatuk Rh pozitív vércsoportú, az Rh ellenes antitestek átjuthatnak a méhlepényen és a magzatban súlyos vérszétesést (hemolízis) okozhatnak. Ennek szűréséhez és megelőzéséhez (anti-D injekció)  szükséges ez a vizsgálat.

Éhgyomri vércukor szint: A terhességi cukorbaj előszűréséhez szükséges.

Toxoplasma: A toxoplasmosis állatok (főként rágcsálók, macskák) által terjesztett fertőző betegség, melynek terhesség alatt vetélés vagy magzati ártalom lehet a következménye. Mivel védőoltás jelenleg még nincs, a megelőzés az egyetlen védekezési mód, ezért fontos a fertőződésre való fogékonyság tisztázása.  A betegség szűrése bár benne van a szakmai protokollban (a CMV szűréssel együtt), mégsem támogatott vizsgálat. Amennyiben terhesség alatt fertőződik a kismama, antibiotikus kezelésben kell részesülnie.

Cytomegalovírus (CMV): Herpesvírusok családjába tartozik, a CMV a leggyakoribb születéskörüli fertőzés. A nők 60 %-a szeropozitív (azaz valamilyen formában már találkozott a vírussal), az újszülöttek 0,5-2%-a! 1000 szülésre jut 1 maradandó károsodás. A fertőzés emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel, vizelettel vagy szexuális úton. A betegség általában tünetmentes, mononukleosis (láz, torokfájás, máj-lép érintettség, ízületi fájdalom) szerű tünetei vannak.  Krónikus hordozás esetén 1 %-ban jut át a méhlepényen, de primer fertőzésben 30-40%-ban! A vérvizsgálattal azt lehet kimutatni, hogy a várandós már védett-e a vírussal szemben (IgG: pozitív, IgM: negatív), esetleg friss fertőzése zajlik-e (IgG: negatív, IgM: pozitív), vagy még sosem találkozott a vírussal, azaz fogékony a fertőződésre (IgG és IgM: negatív).

Wassermann vizsgálat: A Wassermann vizsgálatot a vérbaj vagy szifilisz szűrésére vezették be, mely sajnos manapság is előforduló betegség. Terhesség alatt magzati ártalmat tud okozni. A vérbaj szűrést nem csak Wassermann próbával lehet végezni. További vizsgálatok: TPHA, Treponema vizsgálat, VDRL. Pozitív esetben a szifilisz antibiotikummal kezelhető. A Wassermann próba pozitív lehet vérbaj jelenléte nélkül is egy autoimmun betegség, az anti-foszfolipid szindróma esetén is!

TSH: TSH-nak a pajzsmirigy stimuláló hormont nevezik. Emelkedett TSH esetén pajzsmirigy alulműködés lehet, mely a magzat idegrendszeri fejlődését befolyásolja, ún. veleszületett kretenizmus (pajzsmirigy eredetű szellemi fogyatékosság) lehet az eredménye kezelés nélkül. A túlműködés inkább az anya szervezetét viseli meg, de szerencsére nincs magzati ártalma.

Vissza

AFP vizsgálatról részletesen klikk ide

HBsAg – fertőző vírusos májgyulladás – Hepatitisz B szűrése:

A vírusos májgyulladások leggyakoribb kórokozója a Hepatitis B vírus. A betegség igen elterjedt a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 2 milliárd fertőzött ember él, és közel 500 ezer ember hal meg a világon miatta. Szerencsére Magyarországon a fertőzöttek aránya viszonylag alacsony, és az 1999 óta bevezetett 14 éves életkorhoz kötött kötelező védőoltás bevezetése óta a betegséggel egyre ritkábban találkozhatunk. A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is.

 Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. Emiatt szűrik a kismamákat is. Akinek pozitív lesz a lelete vagy szüléskor nincs HBsAg lelete, annak újszülöttjét a szülést követő legkésőbb 72 órán belül be kell oltani Hepatitis B ellen, hogy elkerülhető legyen a betegség kialakulása.

Még nem része a gyakorlatnak, de HBsAg helyett az 1999 után született, és védőoltást kapott kismamáknál inkább az anya védettségét bizonyító anti-HBV vérszint mérése lenne az indokolt.

Vissza

Terhesgondozási második laborvizsgálat, terheléses vércukor:

Az első terhességi laborvizsgálatokhoz képest annyi a különbség, hogy a vércsoport ellenanyag szűréses vizsgálatot csak a korábban ellenanyag pozitív kismamáknak, vagy az Rh negatív kismamáknak szükséges elvégezni. Ehhez a vérvételhez kapcsolódik az ún. terheléses vércukor vizsgálat:

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) és a csökkent cukortűrő képesség („rejtett cukorbetegség”) szűrésére terheléses vércukor vizsgálatot kell elvégezni. A vizsgálatot többféle metódussal szokták végezni. Az egyik ilyen módszer az ún. próbareggeli. Ennek során a várandós elfogyaszt 2 db zsemlét és egy pohár tejet. Majd 2 óra múlva leveszik a vért és meghatározzák a vércukorszintet. A másik lehetőség, hogy 70 gramm szőlőcukrot tartalmazó cukorszirupot fogyaszt el a kismama és 120 perc múlva történik a vérvétel. Amennyiben a 120 perces érték 7,0 mmol/l alá esik, a cukorpróba negatív. Ha 7,0 mmol/l és 7,8 mmol/l érték közötti az eredmény, akkor cukorbetegség hajlamról, vagy csökkent cukortűrő képességről beszélünk. Ha 7,8 mmol/l feletti, vagy a 120 percnél korábbi értékek valamelyike meghaladná a 11 mmol/l értéket, terhességi cukorbetegségről van szó. Szerencsére a rendszeres testmozgás és a széhidrátszegény diéta elegendő szokott lenni a vércukor normál szinten tartásához. Amennyiben szükséges, inzulinkezeléssel lehet kezelni a terhességi cukorbetegségben szenvedőket.

A vizsgálat menete rendelőnkben: A vizsgálat előtti este ne fogyasszon magas szénhidráttartalmú ételt. A vizsgálat reggelén a 70 gramm szőlőcukrot (patikában recept nélkül kapható) keverje bele teába, vagy citromos vízbe és pár perc alatt fogyassza el. innentől számított 2 óra múlva (nem később!) jelenjen meg rendelőnkben vérvételre.

 

Vissza

Terhesgondozási harmadik laborvizsgálat : Erre a vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni és vizeletet is hozzon magával! A vizsgálat tartalma:  Vérkép, vizelet, máj- és vesefunkció, vércsoport ellenanyag szűrés, általános vizelet és üledék.

Vissza

Terhességmegszakításhoz szükséges laborvizsgálat: Vérkép, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás.

Vissza

 

Nőgyógyászathoz kapcsolódó laborvizsgálatok

Kisműtétekhez szükséges laborvizsgálat: Vérkép, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás. Éhgyomorral érkezzen. Reggeli középsugaras vizeletet hozzon magával.

Vissza

Nagyműtétekhez szükséges laborvizsgálat: Vérkép, máj- és vesefunkciós vizsgálat, CRP, véralvadás, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás. Éhgyomorral érkezzen. Reggeli középsugaras vizeletet hozzon magával.

Vissza

Nőgyógyászati hormon profil: a ciklus 3. és 5. napja között: TSH, LH, FSH, Prolaktin, tesztoszteron, DHEA-S. A ciklus 20.-22. napja között: ösztradiol, progeszteron. A hormon vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorral érkezni.

Vissza

Visszatérő vetélés kivizsgálása laborvizsgálatokkal: hormon profil (lásd eggyel feljebb), autoimmun panel, véralvadási panel. Nem szükséges éhgyomorral érkezni a vizsgálatra.

Vissza

 

Daganatszűrés, tumormarkerek: Egyes nőgyógyászati daganatok jelenlétekor emelkedett lehetnek különböző tumormarker szintek.

Petefészek daganat: Ca-125, AFP, beta-hCG. Emlő daganat: Ca-19-9. Ehhez a vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorra lenni.

Vissza

 

Menopausához kapcsolódó laborvizsgálatok: LH, FSH, ösztadiol, calcium, vérkép, vérzsírok, koleszterin, hormonpótlás esetén véralvadás. Ehhez a vizsgálathoz éhgyomri vérvétel szükséges.

Vissza

<< vissza