http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Szülészeti és nőgyógyászati ultrahang vizsgálat

Tartalom

Rendelésünkön ultrahang készülék is rendelkezésünkre áll, mellyel nőgyógyászati és szülészeti ultrahangvizsgálatokat tudunk végezni.

Meg kell különböztetnünk szűrő- és diagnosztikus ultrahang vizsgálatokat. A szűrő vizsgálatot a panaszmentes és nem terhelő kórelőzménnyel rendelkező páciensek esetében végzünk, melyek során a durva, viszonylag könnyen észlelhető elváltozások irányába történik a vizsgálat. A diagnosztikus célú vizsgálatok során valamilyen panasz, vagy más vizsgálatok során felfedezett elváltozás, illetve terhelő kórelőzmény miatt végezzük. A diagnosztikus vizsgálat alaposabb és célzott.

Az ultrahang vizsgálatokat nem szabad semmi esetre sem túlértékelni, hiszen megvannak a maga korlátai (akusztikus ablak, akusztikus torzítás, visszaverődés stb.) és az értékelés is a vizsgáló személy szubjektív véleménye és tapasztalata alapján változhat.

Hüvelyi kismedencei ultrahang vizsgálat (transzvaginális szonográfia /TVS/)

A kismedencei szervek ultrahanggal való vizsgálatának legjobb módja a hüvelyen keresztüli vizsgálat. Erre azért van szükség, mert a speciális alakú vizsgálófej (transzducer) közvetlenül a kismedencébe helyezhető, kikerülve a vastag hasfalat. A hüvelyi fejjel elérhető magasabb ultrahang frekvencia részletgazdagabb képet nyújt.

Ilyen típusú ultrahangra nőgyógyászati tapintási vizsgálat során talált eltérés, vérzészavar, kismedencei fájdalom, meddőség, valamint szűrővizsgálat esetén kerülhet sor.

A vizsgálat menete

A hüvelyi vizsgálófejre minden egyes vizsgálathoz kontakt gélt és egyszer használatos gumikesztyűt helyezünk.

Fontos, hogy lehetőleg üres húgyhólyaggal jelentkezzenek a vizsgálatra. A vizsgálathoz a pácienseknek deréktól lefelé le kell vetkőzniük, illetve a fehérneműjüket a vetkőző fülkében le kell vetniük. A vizsgálat folyamán fekvő helyzetben, felhúzott és széttárt térdekkel kell elhelyezkedniük úgy, hogy az ökölbe szorított kezükkel emeljék ki a csípőjüket. A vizsgálat fájdalommentes.

Hasi kismedencei ultrahang vizsgálat (transzabdomiális szonográfia /TAS/)

A kismedencei szerveket hason keresztül is lehet ultrahanggal vizsgálni, azonban számos tényező nehezíti a képalkotást. Elsősorban a hasfal vastagsága (túlsúlyos betegek esetén néha lehetetlen a vizsgálat), valamint a hasi ultrahangnál használt frekvencia mellett nagyobb áthatoló képesség szükségessége miatt a kép veszít a részletgazdagságából.

A vizsgálat menete

Hasi ultrahanghoz a hasra kontakt gélt helyezünk, mely kiiktatja a levegőnek az ultrahang számára szigetelő hatását. A gél vízalapú, színezéket nem tartalmaz, a ruhát nem fogja meg.

A vizsgálat alatt a beteg háton fekvő vagy néha, ha a vizsgáló arra utasítja, oldalt fekvő helyzetben helyezkedik el.

Hasi ultrahangnál a legjobb betekintést akkor tudjuk nyerni a kismedencébe, ha a húgyhólyag telt, ezért lehetőleg vizsgálat előtt ne menjenek el toalettre. A vizsgálat fájdalommentes.

Szülészeti ultrahang vizsgálat

A szülészeti ultrahang vizsgálatot a terhesség első 12. hetében (3. hónap, első trimeszter) hüvelyi úton végezzük a fent említett okok miatt. A 13. héttől hasi ultrahangfejjel történik.

Jelen ismereteink szerint a terhesség alatt elvégzett és a terhesgondozás protokolljában előírt számú és idejű vizsgálat mellett az ultrahangnak nincs kimutatható magzatkárosító hatása.

Első ultrahang vizsgálat során az élő terhesség kimutatása és helyének megállapítása történik.

Terhesgondozás során végzendő szűrővizsgálatok:

  1. 12. hét
  2. 19-21. hét között: ún. „genetikai ultrahang”
  3. 30-31. hét
  4. 37-38. hét

Részleteket illetően lásd a Terhesgondozás fejezetben.

Flowmertia

A flowmetria az erekben folyó áramlás mérésére és vizualizására szolgáló eljárás. Nem minden ultrahangkészülék alkalmas flowmetriára. Az ultrahang laboratóriumunkban működő készülékkel tudunk flowmetriát végezni. A flowmetria módszere a szülészeti vizsgálatoknál a méhet ellátó erek és a magzati erek áramlásának vizsgálatából áll, mellyel megállapítható a magzat állapota. Nőgyógyászati vizsgálatoknál a daganatra gyanús elváltozások differenciál diagnosztikájában használható leginkább. Flowmetriára csak a kórházi (Péterfy Sándor utcai Kórház) és a Magzati Diagnosztikai Központban található ultrahang laborban van lehetőségünk.

3D és 4D ultrahang

Az újabb ultrahang készülékekkel lehetőség nyílik 3 dimenziós képalkotásra, melyet valósidejű, folyamatos képalkotás esetén 4 dimenziós ultrahangnak nevezünk. Részletgazdagabb és plasztikusabb, laikusok számára élvezhetőbb képet ad. Egyes fejlődési rendellenességek diagnosztikájában előnyösebb, azonban nem helyettesítheti a 2 dimenziós hagyományos ultrahangvizsgálatot. A Péterfy Kórházban jelenleg 3 vagy 4 dimenziós ultrahang vizsgálatra alkalmas készülék nem áll rendelkezésünkre, de terveink szerint a közeljövőben ilyen irányú fejlesztés várható. Azonban a Magzati Diagnosztikai Központunkban a legmodernebb ultrahang technika várja a kismamákat. Részleteket illetően klikk IDE!