http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Meddőség és kivizsgálása

Meddőségről (sterilitásról) akkor beszélünk, ha egy pár legalább két éve rendszeresen, fogamzásgátlástól mentesen él házaséletet eredménytelenül, tehát terhesség nem jön létre. A fogamzás sok tényezőn múlik és emiatt nem jósolható meg pontosan, hogy mikor lesz sikeres. Statisztikák szerint az egészséges párok 80-85%-ánál lesz sikeres fogamzás egy éven belül rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett. A sterilitásnak alapvetően két formáját különböztetjük meg. Elsődleges (primer) meddőség, ha a nő korábban még soha nem volt terhes, másodlagos (szekunder) meddőségről akkor beszélünk, ha a nő már életében volt terhes, de később már nem képes segítség nélkül teherbe esni. A meddőség a partnerek közös problémája, ezért általában meddő párról szoktunk beszélni mindaddig, amíg nem derül ki hol a probléma oka. A meddőség egy speciális formája az, amikor a teherbeesés megtörténik, de a terhesség magától megszakad. Amennyiben legalább egymás után háromszor spontán vetéléssel végződik a terhesség, ún. szokványos (habituális) vetélésről beszélünk és kivizsgálás szükséges.

A gyakorlatban a párok általában a fentieknél rövidebb ideig tartó sikertelen próbálkozás, vagy egy vetélés után már jelentkeznek meddőségi kivizsgálásra. Számukra inkább az ún. fogamzás előtti (prekoncepcionális) kivizsgálást és gondozást javasoljuk.

Spontán terhesség létrejöttének esélye egészséges párok esetében az idő függvényében


A sterilitás gyakori probléma. Statisztikák szerint a párok 15-20 százaléka küzd valamilyen mértékben meddőségi gondokkal. A meddőség okait tekintve elmondható, hogy a steril párok kivizsgálása során általában a nők közel 60 százalékánál, a férfiak 45 százalékánál találnak valamilyen okot, de az esetek kb. 15 százalékánál mindkét fél egyformán meddőnek bizonyul.

Meddőségi rendelés

Osztályunkon 2001 óta működik meddőségi szakrendelés, valamint az Optimális Családtervezési Szolgálat ( www.ogyei.hu ) keretein belül foglalkozunk meddőséggel. A meddő párok ( házastársak, élettársak) kivizsgálását a jelenleg elfogadott szakmai irányelvek szerint végezzük. Rendeléseinket elsősorban azon pároknak ajánljuk, akiknél legalább egy év rendszeres és védekezés nélküli házasélet során nem következik be terhesség. Ambulanciánkat azoknak is ajánljuk, akiknél korábbi terhességeik spontán vetéléssel végződtek vagy többszöri sikertelen terhesség (méhen belüli elhalás, koraszülés, csecsemőhalál) van a kórelőzményben.

A kivizsgálás menete

A férj vizsgálata andrológus (ún. "férfigyógyász") kolléga bevonásával történik. Ezzel párhuzamosan kezdjük a feleség részletes hormonvizsgálatát, melyet követnek a sorozatos ultrahang ellenőrzések, melyeket szükség esetén még további vizsgálatok követhetik.

Gyógyszeres kezeléseket követően , amennyiben a terhesség nem következett be, tisztázzuk a petevezetők állapotát. Erre ma már egyre több lehetőség kínálkozik (laparoscopia, ultrahang vagy Röntgen vizsgálat mellett végzett petevezető-átjárhatósági teszt), melyeket osztályunkon is el tudunk végezni.

A kezelések további fázisában az egyik leggyakoribb asszisztált reprodukciós eljárást: a homológ művi inszeminációt végezzük.

Rendelésünkön alapfokú meddőségi kivizsgálást végzünk (spermavizsgálat, anatómiai épség vizsgálata, ultrahang vizsgálat, hormon profil), valamint az osztályunkon lehetőség van diagnosztikus méhtükrözésre (hysteroscopia), petevezető átjárhatósági vizsgálatra, valamint diagnosztikus és operatív hastükrözésre (laparoscopia). Meddőségi kezelés esetén endokrinológiai kezelés, petefészek stimulációs kezelés, valamint inszeminációs kezelés lehetséges intézményünkben.

Amennyiben terhességet így sem sikerül elérnünk a párt IVF (In Vitro Fertilizáció= "Lombikban történő megtermékenyítés") centrumba irányítjuk.

Bővebben olvashat még a Családtervezés részben.