http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Terhesgondozás

A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus. A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is kiváló, alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.

A sikerhez nem elegendő csak, a jól működő és szabályozott terhesgondozói hálózat és protokoll, hanem a terhes nők, hozzátartozók együttműködése és tájékozottsága is feltétlenül szükséges.

Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatásra kerül az áldott állapot időtartama alatt elvégzendő kötelező, és ajánlott vizsgálatokat, valamint letölthető a saját rendelésemen használt terhesgondozási protokoll.

A terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum 4 alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében 4, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva (terhességi korának megállapításához klikk ide).

Általában elmondható, hogy a 24. hétig 4 hetente, 25. héttől a 36. hétig 3 hetente, majd hetente ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. Terminus túllépése esetén naponta ajánlott a megjelenés. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, reggeli vizeletet, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás. Tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.

Első megjelenés

A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

Első vérvétel

A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig.

Mit vizsgálunk? Vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, kanyaró elleni védettség vizsgálata).

Helye: A családorvos vagy a szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve.

Első ultrahang

Időpontja: 12. héten (11. - 13. hét végéig).

Mit vizsgálunk? Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál).

Helye: Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika ultrahang labor (bejelentkezés: 459-15-00/3108 mellék) , vagy Magzati Diagnosztikai Központban

Második vérvétel

Időpontja: Terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság.

Mit vizsgálunk? AFP (lásd bővebben itt), hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

Hol? Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika labor (klinika alagsor, vérvétel: 8.00-10.00), a kiszámított napon! AFP eredményéről kóros esetben értesítést kap. Lehetőség van a Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenesség anyai vérből történő szűrésére, mely hatékonyabb az AFP vizsgálatnál. Részleteket illetően klikk IDE!

Második ultrahang:

Időpontja: Terhességének 19-21. hete között, az AFP eredmény birtokában. Ezt szokták az ún. „genetikai ultrahang” vizsgálatnak nevezni.

Mit vizsgálunk? A fejlődés ütemét, a magzati méreteket. Keressük az anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban ideális esetben már megállapítható a magzat neme.

Helye: Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika ultrahang labor (bejelentkezés: 459-15-00/3108 mellék) , vagy Magzati Diagnosztikai Központban

Harmadik vérvétel:

Időpontja: A váradósság 24. hetében.

Mit vizsgálunk? Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:

 • Ha valakinek a vizsgálat előtt kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, tilos elvégezni a cukorterhelést.
 • A vizsgálatelőtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrátdúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni.
 • Tipp: A cukorszirup elfogyasztása kellemesebb, ha limonádéként készítjük el. A vizsgálat előtti este a cukrot, citromlevet és annyi vizet, amennyit egyszerre meg bírunk inni, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Így reggel újbóli felkavarás után egy hideg, bár eléggé szirupos limonádét nyerünk. A citromlé nem befolyásolja a vizsgálatot.

Harmadik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 29-31. héten.

Mit vizsgálunk? Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

Helye: Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika ultrahang labor (bejelentkezés: 459-15-00/3108 mellék) , vagy Magzati Diagnosztikai Központban

Negyedik vérvétel:

Ideje: 36. héten.

Mit vizsgálunk? Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, ellenanyagszűrés.

Negyedik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 38. héten.

Mit vizsgálunk? A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. A magzati ereken áramlásmérést (ún. flowmetriát) is végzünk.

Helye: Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika ultrahang labor (bejelentkezés: 459-15-00/3108 mellék) , vagy Magzati Diagnosztikai Központban

Gondozás folyamata a 36. héttől.

A 36-tól a 39. hétig hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson ún. NST  vizsgálaton (lásd bővebben itt). Ekkor is történik vérnyomás- és testsúlymérés, valamint hozni kell vizeletet.

A 39. héten szükség esetén 2-3 alkalommal, majd a 40. héttől kétnaponta meg kell jelenni NST-re. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.Egyéb vizsgálatok:

 • Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
 • A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet veszünk.
 • Terhelő kórelőzmény vagy AFP eltérés esetén szükséges lehet genetikai tanácsadás.
 • Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis, 14-16. héten), köldökzsinór vérvétel (18-20. héten) vagy chorionboholy mintavételezés (10.-11. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni.
 • Külön kérésre lehetőség van az ún. quattro-teszt (ösztriol, inhibin, hCG, AFP), vagy integrált teszt elvégzésére, mely az AFP vizsgálatnál érzékenyebben képes kimutatni a kromoszóma-rendellenességeket (pl. Down-kór). Bővebb információhoz klikk IDE!
 • Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (rubeóla, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség.
 • Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. héttől kezdve ajánlott minden ebéd után, kórházi bentfekvés esetén naponta 3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgást és regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelőorvosának. Bővebben információhoz klikk IDE!
 • Terminustúllépés esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére.
 • Magzatvíz színének vizsgálata (amnioszkópia) nyitott méhszáj esetén végezhető, mely a magzat méhen belüli állapotára utal. Általában terminus túllépés esetén, illetve megindult szüléskor a szülőszobai felvételnél kerül rá sor.

Telefonszámok, rendelési idők:

 • Ultrahang a Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika ultrahang labor (bejelentkezés: 459-15-00/3108 mellék).
 • Ultrahang (Down-kór szűrési és 4D) a Magzati Diagnosztikai Központban: 273-19-13 (XIV. kerület, Bolgárkerék u. 3)
 • Down-kór szűrés: 273-19-13 Magzati Diagnosztikai Központ
 • CTG, NST Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika, bejelentkezés: 459-15-00/3216 mellék
 • Vérvétel, labor vizsgálat Semmeleweis Egyetem II. sz. Női Klinika labor (klinika alagsor, vérvétel: 8.00-10.00) bejelentkezés nem szükséges.