http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Terhesség gyanúja esetén

Ha valaki nemi életet él minden igyekezete ellenére előfordulhat, hogy teherbe esik. De honnan tudhatom, hogy terhes vagyok? Leggyakrabban a menses kimaradása, késése esetén gondolunk terhességre. Vannak, akiknek "óramű pontossággal" jön meg a menstruációjuk, ők már egy-két nap után gyanakodhatnak. Azok, akiknek "szokott késni néhány napot" türelmesebbek. Végül, akiknek teljesen rendszertelen a menstruációjuk, nos ők általában a terhesség egyéb jelei miatt kezdenek gyanakodni. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy főleg serdülőkorban, az első években terhesség nélkül is gyakori a mensesek kisebb-nagyobb késése, néha kimaradása, és ez felnőtt korban is előfordul néha. Ugyanakkor ritkán az is megesik, hogy a teherbeesést követő néhány menstruáció még szabályosan jelentkezik.

További terhességi jelek az émelygés, hányás, szagoktól, kedvelt ételektől való undorodás, valamint szokatlan ételek hirtelen megkívánása. Ezekre érvényes, hogy terhességtől függetlenül is előfordulhatnak ugyanúgy, mint a feszülő, érzékeny, bizsergő mell és a gyakori vizelési inger, mely szintén a terhesség korai jele lehet. Ha a fentiek közül több is előfordul vagy rendszeres mensesek mellett több, mint egy hetet késik a vérzés, akkor javasolt egy terhességi teszt elvégzése.

Terhességi tesztcsomaghoz gyógyszertárakban, drogériákban, nagyobb bevásárlóközpontok illatszer részlegeiben lehet hozzájutni. Áruk fajtától és helytől függően 400-1500 Ft körüli (2005-ben). A csomag egy tesztcsíkot vagy pálcikát tartalmaz, mely vizeletbe mártva egy terhességre jellemző hormont mutat ki. Ha a teszt pozitív a terhesség nagy valószínűséggel fennáll.

Mindenesetre akár végez valaki terhességi tesztet, akár nem, terhesség gyanúja esetén feltétlenül meg kell vizsgáltatnia magát egy nőgyógyásszal, aki biztosan megállapítja, vagy kizárja a terhességet. Az orvosi vizsgálat azért is fontos, mert a pozitív terhességi teszt ritkán jelenthet méhen kívüli terhességet is, mely akár életveszélyes szövődményt is okozhat Ennek lehetőségét pedig csak orvos zárhatja ki.

Egészséges magzat szülése legnagyobb biztonsággal kívánt és tervezett terhességből várható.

Ha kiderült, hogy terhes vagyok!

A várandósság tudata általában kétféle reakciót vált ki: van aki örül a ténynek, és vállalja a terhességét, de Magyarországon az esetek kb. egyharmadában a nők úgy érzik bajba kerülnének, ha kihordanák az adott terhességüket. A továbbiakban áttekintjük mindkét döntés folyamatát.

Ha örül a terhességének

Amennyiben a terhesség megtartása mellett dönt mielőbbi terhesgondozásba vétel szükséges. Ez a születendő gyermek és az anya egészsége miatt is szükséges. Terhesgondozásba vétel céljából az orvos szintén a védőnőhöz irányítja a leendő anyát, aki kiadja a terhesgondozási kiskönyvet, melybe a személyi adatokon kívül a terhesség során elvégzett vizsgálatok eredményei, orvosi és védőnői bejegyzések kerülnek. Terhesgondozásra járhat a kismama a területi terhesgondozóba, vagy választott orvosához is. Ezenkívül a védőnőhöz minden terhesség kapcsán felmerülő problémával bizalommal fordulhat a kismama, aki ha személyesen nem tud segíteni, a megfelelő szakemberhez irányítja. Vannak speciális szervezetek, melyek a felmerülő szociális problémák megoldásában, illetve a gyermek esetleges örökbe adásában is segítséget nyújtanak a leányanyáknak. Terhesgondozással kapcsolatban bővebben olvashat a 'Terhesgondozás' című résznél.

Ha nem vállalja terhességét

A hirtelen rászakadó teher alatt egyedül nehéz megtalálni a helyes utat, ezért mindenképpen szerencsés, ha kezdettől fogva áll mellettünk valaki a döntésekben. A legrosszabb amit tehet, ha eltitkolja a terhességét, vagy igyekszik a dologról megfeledkezni, hiszen a dolgok csak ritkán oldódnak meg maguktól !

Akár megtartja a terhességét akár megszakíttatja, terhesség gyanúja esetén minél előbb szükség van nőgyógyászati vizsgálatra. Ha a terhesség igazolódott, a magyar törvények szerint a 12. hétig, fiatalkorúaknál (18 év alatt) a 18. hétig szakítható meg a terhesség.

A terhesnek komoly döntést kell hozni, hiszen nem csak születendő gyermekéről, hanem az ő jövőjéről is szó van. Ha megszüli a gyermeket, ez valószínűleg befolyásolja jövendő tanulmányait, terveit. Kérdéses, hogy mi lesz az apához fűződő kapcsolatával. Amennyiben a születendő gyermek miatt összeházasodnak vajon tartós lesz-e a házasságuk? Ha esetleg a gyermeket egyedül kell felnevelni, számíthat e segítségre a szülőktől, esetleg rokonoktól? Végig kell gondolni a gyermek esetleges állami gondozásba, vagy nevelőszülőkhöz adásának lehetőségét is.

Amennyiben az abortusz mellett döntenek javasolt minél hamarabb elvégeztetni. Ebben segít a nőgyógyász, aki az illetékes Család- és Nővédelmi Szolgálathoz irányítja a terhest, ahol a védőnő végzi a hivatalos engedély kiadását. Terhességmegszakítást nem csak a terhes kérésére, hanem az anyát veszélyeztető egészségi állapot, betegség, illetve a magzat fejlődési rendellenessége miatt is végeznek. Ha a szükséges engedély megvan a terhességmegszakítást a választott kórházban vagy klinikán elvégzik.