http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

A változókor (klimax, menopauza)

Minden nő életében egyszer bekövetkezik a hormonális ciklusosság megszűnése. Ez a havi vérzés elmaradásával, úgynevezett menopauzával jár. Magyarországon a nők 45-52 éves kora között szokott beköszönteni a változókor. A klimax önmagában nem betegség, a vele járó, esetenként nehezen elviselhető panaszok azonban betegségérzetet keltenek, rossz közérzetet okoznak, lerontják a szellemi, fizikai teljesítő-képességet.

Milyen tünetei lehetnek a változókornak?

  • Rendszertelenné váló vérzés, vagy a vérzés teljes elmaradása.
  • Hőhullámok
  • Éjszakai izzadás, rossz alvás
  • Hüvelyszárazság
  • Libidócsökkenés
  • Székrekedés
  • Vizelet inkontinencia
  • Csontfájdalmak

Az osteoporozis (csontritkulás) a nők életében utolsóként jelentkező menstruációt követő időszakban, különösen az idősebb korban a nők kb. harmadát - ötödét hát-, gerinc-, végtagfájdalmakkal, gerincgörbüléssel, testmagasság csökkenésével, időskori végtagtörésekkel, csigolya összeroppanással, valamint combnyaktöréssel veszélyezteti.

Mindkét tünetegyüttes, illetve betegség megelőzhető, és kezelhető. Ma már a gyógyszerek, és egyéb nem hormontartalmú kezelési lehetőségek széles választékával rendelkezünk. A természetes hormontartalmú gyógyszerek - tartós alkalmazása esetén - a változó kor eredményes kezelésén és a csontritkulás megelőzésén túlmenően felére, ötödére csökkentik az időskori szív - és agyi érrendszeri betegségek, az infarktus kockázatát, valamint kedvezően befolyásolják a változó korra jellemző hangulatváltozásokat is.

A csontritkulás megelőzésének és kezelésének lényege: éveken át az ösztrogén (és a védőhatású gesztogén) hormonkezelés, naponta kálcium pótlás, valamint célszerű életmód változtatás, beleértve a fizikai aktivitás fokozását, a dohányzás elhagyását, a túlzott kávéfogyasztás mérséklését. A hormonpótlást már hazánkban is széles körben alkalmazzák. A kezelés csakis speciális orvosi ellenőrzés mellett történhet.