Médiamegjelenések, publikációk

A diagnozis 21 triszomia

A diagnózis – 21 triszómia

Írta: dr. Timmermann Gábor és Mátyás Mónika

Down-szindróma: a száraz tények, a magzatkori diagnosztika lehetőségei, felismerés, mérlegelés, döntés, lehetőségek, utak. Egy kiskönyv, amelyből nem pusztán tudást szerezhetünk, de alternatívákra is rávilágít, a Down-szindrómás magzatot viselő várandósok számára valamennyi tényező feltérképezésével. Tiszta fejjel, ítélkezés nélkül.

 

Tájékoztató Down-szindrómás magzatot viselő várandósok számára – letöltés 

Dr. Timmermann Gábor:
A méhen belüli fogamzásgátló eszközök/rendszerek és biztonságos felhelyezésük a klinikai gyakorlatban

2015, Betűvirág kiadó, Budapest
“Hiszek abban, hogy mindenkiben, aki elolvassa ezt a kiadványt, sikerül bizalmat ébresztenem az IUD/IUS iránt, valamint drasztikusan csökkenteni tudja ezen invasiv módszer alkalmazásának kockázatait” – írja a könyv előszavában a szerző. A könyv egyszerre olvasmányos, tanulságos, reflexív, szemléletes, és legfőképpen gyakorlati.

Női komfort derékon alul

A Rádió Bézs Bakker, anya lettem! című műsorában dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász többek között arról beszélt, hogy miként őrizhető meg a hüvely rugalmassága szülés után, illetve az idő előrehaladtával.

Kasza Tibor FacebookLive: a szülész-nőgyógyász válaszol a kismamák kérdéseire koronavírus témában

(Megtekintéshez kattintson a képre!)
kasza tibor live dr. timmermann

Az arc karaktere is változik a terhesség alatt?

Intim titkok: esztétika és egészség deréktól lefelé

Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász, a Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központ orvos igazgatója a Rádió Bész adásában a legkorszerűbb esztétikai és nőgyógyászati trendekről, eljárásokról, többek között az intimlézeres kezelések lehetőségeiről beszélt.

Aranyszabályok fogamzásgátló tabletta szedéséhez

Szülés 40 felett: mi a legideálisabb kor a gyermekvállaláshoz

Gyerekvállalás a negyedik X felett

Gyerekvállalás a negyedik X felett

Az alábbi cikk nem egy kritika a 40 év felett gyermekvállaló nőkről. Tényeket közlök, udvariaskodás nélkül. Kérem, hogy senki ne sértődjön meg miatta. Célom a tájékoztatás, valamint egy problémára és megoldására való felhívás volt.

15 éve foglalkozom családtervezéssel, meddőségi kivizsgálással és kezeléssel. Az utóbbi pár évben a rendeléseimen jelentősen megnövekedett a 40 év feletti gyermekvállalók aránya. Én minden hétköznap rendelek, és most már nincs olyan alkalom, hogy ne jelentkezne egy-két új, ilyen problémával küzdő páciens. Egyre több új módszert és lehetőséget kellett bevezetnem a praxisomba, hogy ki tudjam szolgálni ezeket a párokat is, nem is rossz eredménnyel (lásd a cikk második felét).

Én csak „elkésett generáció”-nak hívom őket. Többségük első gyermeket szeretne, de nem ritka, hogy már van gyermek, de nem jön a testvér, vagy új kapcsolatból szeretne ismét. Általában 41-43 éves korban jelentkeznek, de egyre több a még későbbi, akár 48-49 éves. Ez nem lehetetlen, de gyakran igen nehéz feladat. Minél később jelentkezik valaki, annál többe kerül a kezelés, és annál kisebb a sikerarány.

A cikk a képre, illetve ide kattintva olvasható el.

Down-szindróma: tények és tévhitek

TV2, MOKKA, 2017. OKTÓBER

Szinetár Dóra közösségi oldalán osztotta meg, hogy nemrégiben megszületett kisfia enyhe fokozatú Down-szindrómás. A Mokkában a témával kapcsolatban a Down Alapítvány elnöke Dr. Gruiz Katalin és Dr. Timmerman Gábor szülész-nőgyógyász volt. A doktornő elmondta ezzel a betegséggel szemben szinte csak tévhitek vannak, viszont fontosnak tartja, hogy a szülők ne tragédiaként éljék meg a kialakult helyzetet. A doktor úr pedig a szindróma jellemzőiről és a szűrések fajtáiról mesélt.

Terhesség – aki gyereket szeretne, annak figyelni kell a súlyára

Terhesség – aki gyereket szeretne, annak figyelni kell a súlyára

A terhesség előtt rendezni kellene a súlyproblémákat, ugyanis a családot tervező magyar nők 25%-ának van gond a súlyával – figyelmeztet a nőgyógyász.. (…)

A meddőséggel kapcsolatos problémák és a testsúly között szoros összefüggés van, mert a testtömeg és a hormonális rendszer kapcsolatban vannak” – mondja dr. Timmermann Gábor.

A cikk a képre kattintva olvasható el.

Intimlézeres kezelések a Genium Központban

Dr. Timmermann Gábor a Genium Központban végzett esztétikai és nőgyógyászati lézeres kezelésekről.

BabyCTG a Nóvumban

Az MTVA Nóvum című műsorában is bemutatkozott a BabyCTG. Dr. Timmermann Gábor szülész-nőgyógyász és Prőhle Orsolya szoftverfejlesztő az orvosi távfelügyelettel működő magzati szívhang-figyelő működéséről beszéltek.

Forrás: https://www.mediaklikk.hu/musor/novum/

 

Szex: ki, mit, kitől, honnan?

HOL TART A FIATALOK SZEXUÁLIS FELVILÁGOSÍTÁSA?
RTL Klub / RTL II, Magyarul Balóval, 2016. 12. 19.

A fiatalok negyede semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ, a gyermekek több mint felével sosem beszélgetnek szüleik a szexről, az iskolában szinte egyáltalán nem esik szó róla, a többség a barátoktól és az internetről tájékozódik – már amennyire ez tájékozódás. Szex és fiatalok: felvilágosítás, releváns tudás, avagy tudatlanság és következmények.

Baló György vendégeként, dr. Timmermann Gábor többek között elmondta, az elmúlt 15 évnek egyaránt vannak pozitív és negatív tanulságai. Mindenképpen pozitív eredmény, hogy az abortuszok száma csökkent mind az élve születések számához viszonyítva, mind abszolút értékben. Eközben továbbra is baj, hogy az interneten elérhető pornográfia és kritikátlanul megosztott információk tömege éri el a fiatalokat. A szexuális felvilágosítást a szülőknek már jóval a kamaszkor előtt meg kellene tenniük, de sokkal többet kellene tennie az iskolának is annál, amit jelenleg tesz – véli dr. Timmermann Gábor.

 

Születés – egyedi kiállítás a Csodák Palotájában

A Csodák Palotájában egy interaktív, élményalapú, hiánypótló kiállítást láthatunk fogantatásról, terhességről, születésről. A Születés c. kiállítás egyszerre látványos és élménydús: interaktív DNS-lánc, fogantatás-kalkulátor, egyedi videók és fotósorozatok mellett, a látogató kvázi „beülve az anyaméhbe” hallgathatja meg, hogy mit érzékel egy magzat a méhen belüli világban, de néhány percre kismamává is válhat (különösen egyedi élmény ez férfiak számára!), és kipróbálhatja, milyen viselni azt a terhet, amelyet egy kilencedik hónapban lévő kismama visel.

A kiállítás megálmodója és megvalósítója, dr. Timmermann Gábor közel 10 éven át gyűjtött anyagaiból láthatunk különlegességeket. A Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsora a kiállításra kalauzol el.

A műsor meghallgatható itt: Vendég a háznál***
Kossuth Rádió, Vendég a háznál c. műsor, 2017. 01. 12.

A kiállítás honlapja: itt

születés kiállítás

Befolyásolható-e a születendő magzat neme?

Dr. Timmermann Gábor a TV2 adásában a lehetőségekről, az etikai és a gyakorlati háttérről beszélt. Bár elméletben lehetséges lenne, illetve a gyakorlati lehetőségek is adottak, Magyarországon nincs törvényes módja annak, hogy a szülők orvosi úton befolyásolják születendő gyermekük nemét.

Sziámi ikrek születtek Budapesten: kétévente egy ilyen eset van

TV2 MOKKA, 2017. ÁPRILIS

Lány sziámi ikerpár született Budapesten, a SOTE Klinikáján, egy dunántúli anya hozta világra őket. Az orvosok már a terhesség alatt tudták, hogy össze vannak nőve, így nem orvosi hiba történt. Dr. Timmermann Gábor a Mokkában elmondta, hogy van olyan szülész, aki soha nem találkozik sziámi ikres terhességgel, neki volt ilyen esete, ráadásul pont egy ismerőse volt a páciens.