Laboratóriumi szolgáltatások

Általános labor – vér és vizelet vizsgálatok

 • kisműtétekhez szükséges laborvizsgálat
  Vérkép, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás. Éhgyomorral érkezzen. Reggeli középsugaras vizeletet hozzon magával.
 • nagyműtétekhez szükséges laborvizsgálat
  Vérkép, máj- és vesefunkciós vizsgálat, CRP, véralvadás, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás. Éhgyomorral érkezzen. Reggeli középsugaras vizeletet hozzon magával.
 • daganatszűrés, tumormarkerek
  Petefészek daganat: Ca-125, AFP, beta-hCG. Emlő daganat: Ca-19-9. Prosztata daganat: PSA, FPSA  I  Here daganat: AFP, hCG, LDH,
 • menopausához kapcsolódó laborvizsgálatok
  LH, FSH, ösztadiol, calcium, vérkép, vérzsírok, koleszterin, hormonpótlás esetén véralvadás.

Termékenységi, meddőségi labor vizsgálatok

 • Tüszőfigyelés (folliculometria)
 • Virtuális méhtükrözés
 • Petevezető átjárhatósági vizsgálat
 • spermavizsgálat
 • nőgyógyászati hormon profil
  a ciklus 3. és 5. napja között: TSH, LH, FSH, Prolaktin, tesztoszteron, DHEA-S. A ciklus 20.-22. napja között: ösztradiol, progeszteron. A hormon vizsgálathoz nem szükséges éhgyomorral érkezni.
 • visszatérő vetélés kivizsgálása laborvizsgálatokkal
  hormon profil (lásd eggyel feljebb), autoimmun panel, véralvadási panel. Nem szükséges éhgyomorral érkezni a vizsgálatra.

Terhesgondozáshoz szükséges vizsgálatok

 • Terhesgondozási első laborvizsgálat
 • AFP, HBsAg
 • Terhesgondozási második laborvizsgálat, terheléses vércukor
 • Terhesgondozási harmadik laborvizsgálat
 • Terhességmegszakításhoz szükséges laborvizsgálat
 • Down-kór szűréshez kapcsolódó vérvételek

1.Terhesgondozási első laborvizsgálat:

erre a vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni. Egy tiszta, zárható üvegben a reggeli első, középsugaras vizeletből kell hozni magunkkal mintát. Az üvegre kérjük írja rá a nevét! Ezután vérvétel következik.

A vizsgálat tartalma: Vérkép, vizelet, máj- és vesefunkció, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás, ellenanyag szűrés, Toxoplasma és Cytomegalovírus szűrés, Wassermann vizsgálat, TSH

Vérkép: A terhességi vérszegénység szűrése. A várandósok 40 százalékánál alakul ki vaspótlással kezelendő vérszegénység. A vérszegénység kihatással lehet a magzat fejlődési ütemére, a várandós állandó fáradtságról hajhullásról, száraz bőrről, sápadtságról, töredező hajról és körömről számol be. A megfelelő időben elkezdett vaspótlás a szülés utáni gyorsabb felépülést és a gyakori vérvesztés miatti vérátömlesztés elkerülését segíti elő. A vérlemezke szám súlyos csökkenése vérzékenységhez vezet, de felhívhatja a figyelmet a terhességi mérgezés egy súlyosabb válfajára az ún. HELLP-szindrómára.

Általános vizelet, üledék: A vizeletben megjelenő fehérje a terhességi mérgezésre vagy veseelégtelenségre utalhat. A magasabb epefesték (UBG) tartalom epeúti elzáródásra hívhatja fel a figyelmet. A vizelet üledékben észlelhető genny vagy baktérium a húgyúti fertőzések felfedezésében fontos. Az észrevétlenül zajló húgyúti gyulladás, néma baktériumürítés kezelés nélkül növeli a koraszülés esélyét.

Máj- és vesefunkció: A veseelégtelenség, a terhességi mérgezés és az epeúti elzáródás szűrése miatt fontos része a kivizsgálásnak.

Vércsoport meghatározás, ellenanyag szűrés: A vércsoport ismerete a terhesség alatt nagyon fontos, mert a szülészeti események (szülés, vetélés, császármetszés) viszonylag gyakoriak a vérzéses szövődmények. A vércsoport összeférhetetlenség miatt szükséges az ellenanyag szűrés is. Rh negatív anyák amennyiben a magzatuk Rh pozitív vércsoportú, az Rh ellenes antitestek átjuthatnak a méhlepényen és a magzatban súlyos vérszétesést (hemolízis) okozhatnak. Ennek szűréséhez és megelőzéséhez (anti-D injekció)  szükséges ez a vizsgálat.

Éhgyomri vércukor szint: A terhességi cukorbaj előszűréséhez szükséges.

Toxoplasma: A toxoplasmosis állatok (főként rágcsálók, macskák) által terjesztett fertőző betegség, melynek terhesség alatt vetélés vagy magzati ártalom lehet a következménye. Mivel védőoltás jelenleg még nincs, a megelőzés az egyetlen védekezési mód, ezért fontos a fertőződésre való fogékonyság tisztázása.  A betegség szűrése bár benne van a szakmai protokollban (a CMV szűréssel együtt), mégsem támogatott vizsgálat. Amennyiben terhesség alatt fertőződik a kismama, antibiotikus kezelésben kell részesülnie.

Cytomegalovírus (CMV): Herpesvírusok családjába tartozik, a CMV a leggyakoribb születéskörüli fertőzés. A nők 60 %-a szeropozitív (azaz valamilyen formában már találkozott a vírussal), az újszülöttek 0,5-2%-a! 1000 szülésre jut 1 maradandó károsodás. A fertőzés emberről emberre terjed, cseppfertőzéssel, vizelettel vagy szexuális úton. A betegség általában tünetmentes, mononukleosis (láz, torokfájás, máj-lép érintettség, ízületi fájdalom) szerű tünetei vannak.  Krónikus hordozás esetén 1 %-ban jut át a méhlepényen, de primer fertőzésben 30-40%-ban! A vérvizsgálattal azt lehet kimutatni, hogy a várandós már védett-e a vírussal szemben (IgG: pozitív, IgM: negatív), esetleg friss fertőzése zajlik-e (IgG: negatív, IgM: pozitív), vagy még sosem találkozott a vírussal, azaz fogékony a fertőződésre (IgG és IgM: negatív).

Wassermann vizsgálat: A Wassermann vizsgálatot a vérbaj vagy szifilisz szűrésére vezették be, mely sajnos manapság is előforduló betegség. Terhesség alatt magzati ártalmat tud okozni. A vérbaj szűrést nem csak Wassermann próbával lehet végezni. További vizsgálatok: TPHA, Treponema vizsgálat, VDRL. Pozitív esetben a szifilisz antibiotikummal kezelhető. A Wassermann próba pozitív lehet vérbaj jelenléte nélkül is egy autoimmun betegség, az anti-foszfolipid szindróma esetén is!

TSH: TSH-nak a pajzsmirigy stimuláló hormont nevezik. Emelkedett TSH esetén pajzsmirigy alulműködés lehet, mely a magzat idegrendszeri fejlődését befolyásolja, ún. veleszületett kretenizmus (pajzsmirigy eredetű szellemi fogyatékosság) lehet az eredménye kezelés nélkül. A túlműködés inkább az anya szervezetét viseli meg, de szerencsére nincs magzati ártalma.

2.AFP vizsgálatról :

HBsAg – fertőző vírusos májgyulladás – Hepatitisz B szűrése:

A vírusos májgyulladások leggyakoribb kórokozója a Hepatitis B vírus. A betegség igen elterjedt a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mintegy 2 milliárd fertőzött ember él, és közel 500 ezer ember hal meg a világon miatta. Szerencsére Magyarországon a fertőzöttek aránya viszonylag alacsony, és az 1999 óta bevezetett 14 éves életkorhoz kötött kötelező védőoltás bevezetése óta a betegséggel egyre ritkábban találkozhatunk. A vírus igen magas fertőzőképességgel bír, vérrel és testnedvekkel terjed. Közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések során fertőzött olló és borotva, de meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is.

Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. Emiatt szűrik a kismamákat is. Akinek pozitív lesz a lelete vagy szüléskor nincs HBsAg lelete, annak újszülöttjét a szülést követő legkésőbb 72 órán belül be kell oltani Hepatitis B ellen, hogy elkerülhető legyen a betegség kialakulása.

Még nem része a gyakorlatnak, de HBsAg helyett az 1999 után született, és védőoltást kapott kismamáknál inkább az anya védettségét bizonyító anti-HBV vérszint mérése lenne az indokolt.

3.Terhesgondozási második laborvizsgálat, terheléses vércukor:

Az első terhességi laborvizsgálatokhoz képest annyi a különbség, hogy a vércsoport ellenanyag szűréses vizsgálatot csak a korábban ellenanyag pozitív kismamáknak, vagy az Rh negatív kismamáknak szükséges elvégezni.

Ehhez a vérvételhez kapcsolódik az ún. terheléses vércukor vizsgálat:

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) és a csökkent cukortűrő képesség (rejtett cukorbetegség) szűrésére terheléses vércukor vizsgálatot kell elvégezni. A vizsgálatot többféle metódussal szokták végezni. Az egyik ilyen módszer az ún. próbareggeli. Ennek során a várandós elfogyaszt 2 db zsemlét és egy pohár tejet. Majd 2 óra múlva leveszik a vért és meghatározzák a vércukorszintet. A másik lehetőség, hogy 70 gramm szőlőcukrot tartalmazó cukorszirupot fogyaszt el a kismama és 120 perc múlva történik a vérvétel. Amennyiben a 120 perces érték 7,0 mmol/l alá esik, a cukorpróba negatív. Ha 7,0 mmol/l és 7,8 mmol/l érték közötti az eredmény, akkor cukorbetegség hajlamról, vagy csökkent cukortűrő képességről beszélünk. Ha 7,8 mmol/l feletti, vagy a 120 percnél korábbi értékek valamelyike meghaladná a 11 mmol/l értéket, terhességi cukorbetegségről van szó. Szerencsére a rendszeres testmozgás és a széhidrátszegény diéta elegendő szokott lenni a vércukor normál szinten tartásához. Amennyiben szükséges, inzulinkezeléssel lehet kezelni a terhességi cukorbetegségben szenvedőket.

A vizsgálat menete rendelőnkben: A vizsgálat előtti este ne fogyasszon magas szénhidráttartalmú ételt. A vizsgálat reggelén a 70 gramm szőlőcukrot (patikában recept nélkül kapható) keverje bele teába, vagy citromos vízbe és pár perc alatt fogyassza el. innentől számított 2 óra múlva (nem később!) jelenjen meg rendelőnkben vérvételre.

4.Terhesgondozási harmadik laborvizsgálat:

Erre a vizsgálatra éhgyomorral kell jelentkezni és vizeletet is hozzon magával!

A vizsgálat tartalma:  Vérkép, vizelet, máj- és vesefunkció, vércsoport ellenanyag szűrés, általános vizelet és üledék.

5.Terhességmegszakításhoz szükséges laborvizsgálat:

Vérkép, általános vizelet és üledék, vércsoport meghatározás.

Mikrobiológia, szexuálisan terjedő betegségek vizsgálata

Szexuálisan terjedő betegségek (STD) laboratóriumi tesztjei nőknek és férfiaknak (vérvizsgálat)

 • Rapid Plazma Reagin (RPR) + TPHA
 • HIV
 • HCV
 • HSV Herpes simplex I-II

Genetikai vizsgálatok, hajlam szűrések

 • Kiterjesztett kombinált teszt + ultrahang
 • Terhességi toxémia szűrés + Kombinált teszt mellé
 • Terhességi toxémia szűrés
 • Origin teszt
 • Monogénes génhiba teszt
 • Prena tesztek
 • PANORAMA TESZTEK

IDŐPONTFOGLALÁS

Arra esküdtem fel, hogy vigyázzak a nők egészségére, hogy ügyeljek arra: a megszületés mindig egy csodálatos és örömteli pillanat legyen, és semmi se árnyékolja be.

Pácienseim mondták

 • Kérem engedje meg, hogy ezúton fejezzük ki hálánkat és mondjunk köszönetet Önnek, amiért az immár nyolc hetes Luca baba szülei lehetünk. Amikor három év sikertelen próbálkozás után felkerestük Önt, már az első alkalommal jól estek biztató szavai és reménykedve vágtunk bele a vizsgálatokba, majd pedig az inszeminációs eljárásba. Elmondhatatlan öröm volt, amikor rögtön az első alkalmat követően pozitív terhességi teszt eredményével kereshettük fel. Köszönjük azt az odaadó szakmai és emberi törődést Önnek és valamennyi kollégájának, amelyben a vizsgálatok és a terhesgondozás során részünk volt, és amely nélkül nem tarthatnánk karunkban a mi kis csöppségünket.

  KRISZTINA ÉS GÁBOR
  Páciens
 • Nem is tudom, hogy lehet azt megköszönni, amit értünk tett és tesz. 2018. 01. 01-én reggel 9-kor idejét és energiáját nem sajnálva bejött, kinyitotta miattunk a klinikát, hogy hozzásegítsen minket legnagyobb vágyunkhoz: egy kisbabához. Csodálatos érzés, hogy ilyen orvosunk van mint ön, akire mindig minden körülmények közt lehet számítani, ha telefonon hívom és épp nem ér rá, még aznap mindig visszahívott. Ez egy nagyon megnyugtató érzés. A babaprojektünk miatt rengeteg orvoshoz rohangáltunk az évek alatt, de ezt a fajta hozzáállást sehol se tapasztaltuk

  EDINA ÉS GÁBOR
  Páciens
 • Kislányunk, Szófia 2017. 07. 27-én 3400g és 53 cm -el született császármetszéssel. Elsősorban szeretnénk megköszönni Dr. Timmerman Gábornak azt a hihetetlen szakmai tudást, kedvességet, szeretetet amit kaptunk várandósságom során és ,hogy világra segítette a mi kicsikénket, továbbá köszönet a összes dolgozónak, asszisztenseknek akik a segítségünkre voltak várandósságom és terhesgondozásom alatt. Nagyon profi csapat és hihetetlen kedvesség ami fogadott minket hétről hétre! Köszönjük, hogy itt válhattunk egy családdá.❤

  BRIGITTA ÉS CSABA
  Páciens
 • Timmermann doktor úrnak üzenem, a garancia, amit a nem megállapítására használ, 100 százalékos. Mindig izgatottan vártuk az ultrahang vizsgálatokat, egy élmény volt önökhöz járni. Egészségesen született kislányom, Anna.

  MÓNIKA
  Páciens
 • Szeretnénk köszönetet mondani Timmermann Doktor Úrnak, aki a kiváló szakmai tudásával és kedvességével a babatervezésünktől egészen a kisfiunk, Balázs megszületéséig végig a segítségünkre volt. Továbbá köszönet az asszisztenseknek, akik a terhesgondozás alatt mindig nagyon segítőkészek és kedvesek voltak. Külön említést érdemel, a központ kiváló felszereltsége, ami szintén hozzájárult ehhez az élményhez. Munkájukhoz további sikereket kívánunk!

  EDIT ÉS JÓZSEF
  Páciens

Időpontfoglalás

Kedves páciensünk!

2024.07.12-től-2024.07.22-ig szabadságon leszünk.
Az időpontfoglalás telefonon keresztül zavartalanul üzemel.

 

Laborszolgáltatásunk ez idő alatt zárva tart.
Igazolásokat/ Receptfelírásokat legközelebb rendelési időben 07.23-tól tudunk teljesíteni.

Megértését köszönjük!

Tisztelettel:
Dr. Timmermann Gábor